Jeugdschaatsen

Schaatsen, dat is pas vet cool!

Schaatsen op kunstijs, een echte sport voor jongens en meisjes die tegen een beetje kou kunnen. Alhoewel, echt koud is het niet, want van een lekker stukje schaatsen word je juist warm.

Schaatsen is makkelijk om te leren, maar dan moet dat wel kunnen. Op de sloot is de kans om het te leren niet zo groot, maar bij een echte ijsclub zoals Nooit Gedacht is dat geen probleem. Kinderen vanaf 6 jaar worden door ervaren jeugdleiders geleerd hoe zij op de schaats vooruit kunnen komen. Al na een aantal lessen is het verschil met de eerste les aanzienlijk! Kijk maar eens naar dit filmpje.

Kom dus ook schaatsen bij IJsclub Nooit Gedacht en ervaar hoe leuk de sport is. Meld je direct aan via het online 'Inschrijfformulier jeugdschaatsen - nieuw lid' of 'Inschrijfformulier jeugdschaatsen - bestaand lid'.
Meer informatie? Lees dan snel verder. Mocht je na het lezen nog vragen hebben neem dan gerust contact op met de jeugdcoördinator via email .

Jaap EdenbaanWaar en op welk tijdstip wordt er geschaatst?

Elke zaterdagmiddag van 16:55 tot 17:55 wordt er geschaatst op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. In dit uur is de ijsbaan speciaal gereserveerd voor de kinderen en is er geen ruimte voor volwassenen, op de jeugdleiders na. Het schaatsseizoen loopt normaliter van half oktober tot half maart. Ook tijdens de vakanties gaat het jeugdschaatsen gewoon door.

 

Hoeveel kinderen schaatsen er bij IJsclub Nooitgedacht op dit jeugdschaatsuur?
Van IJsclub Nooit Gedacht zijn er ca. 120 kinderen die elke zaterdagmiddag vanuit de Ronde Venen vertrekken om te gaan schaatsen. Op de ijsbaan zijn er dan in totaal wel 500 kinderen (van meerdere verenigingen) die dan schaatsen. IJsclub Nooit Gedacht is de grootste vereniging.

Hoe groot zijn de groepen en hoe wordt de indeling bepaald?

De groepen bestaan uit circa 15-18 kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Ga je voor het eerst schaatsen en ben je in de leeftijd van 6 tot 8 jaar, dan kom je in een groep met voornamelijk beginners.

Ben je al wat ouder, dan stroom je in bij de groep die past bij je leeftijd. Meestal kan een kind na een aantal lessen al goed meekomen met het niveau van de groep. Daarnaast zijn er elk jaar beginners in alle leeftijden, dus mag dat geen reden zijn om niet te gaan schaatsen. Wil je graag bij een vriendje of vriendinnetje in de groep, dan is dit geen punt en kan dit uiteraard geregeld worden.


Wat gebeurt er allemaal tijdens een schaatsles?

Voor de allerjongsten (6 tot en met 8 jaar) bestaat de schaatsles vooral uit oefeningen en spelletjes. Belangrijk is dat de kinderen leren om recht op de schaats te staan, goed af te zetten en te kunnen remmen. Het plezier staat voorop!

De schaatsles vindt voornamelijk plaats op de krabbelbaan en af en toe wordt er een rondje op de 400-meterbaan gemaakt.

De schaatsles voor de oudere (8 tot en met 12 jaar) en gevorderde kinderen bestaat uit twee delen. Een half uur oefeningen en spelletjes op een afgezet stukje ijs aan de buitenrand van de 400-meterbaan en een half uur vrij rijden op de binnenrand van de 400-meterbaan. Met de oefeningen wordt de schaatstechniek verder verbeterd. Starten, remmen, slalom, op één been glijden, zijwaarts afzetten, diep zitten, etc. Daarnaast blijft ook hier het plezier voorop staan en worden oefeningen afgewisseld met spelletjes.

 

Worden er nog speciale activiteiten op en buiten het ijs georganiseerd?Elfstedentocht

Jazeker. Ieder jaar hebben we de Sint (wie kent hem niet) op bezoek gehad.

In januari schaatsen we altijd de jeugdelfstedentocht. Een geweldige happening, waarbij we ook de hulp van de ouders inschakelen. Hierbij mogen de kinderen ook nog eens verkleed op de schaats komen.

Aan het eind van het seizoen leggen alle kinderen een schaatsexamen af. Na afloop van dit examen is iedereen altijd geslaagd. Het schaatsdiploma wordt na afloop van het seizoen tijdens een leuke afsluitmiddag uitgereikt.

Mijn kind heeft talent, wordt hier nog iets mee gedaan?

IJsclub Nooit Gedacht heeft altijd oog voor talent. Wanneer een beginnend jeugdschaatser meer dan gemiddeld kan schaatsen, dan is er de mogelijkheid om tijdens het seizoen door te stromen naar een hogere groep.

Daarnaast stimuleren wij de kinderen van de oudste groepen om de stap naar de schaatstrainingsgroep (STG) te maken. Bij de STG hebben wij circa 40 jeugdleden in de leeftijd van 10 tot 16 jaar, die doorgestroomd zijn vanuit het jeugdschaatsen. Zij trainen één of meerdere keren in de week en rijden daarnaast regelmatig wedstrijden. Ook organiseren wij jaarlijks een herfstkamp voor deze groep. De oudste jeugdgroepen krijgen in het seizoen de mogelijkheid om kennis te maken met de STG door middel van een proefles.

Worden er ook wedstrijden verreden?

Het jeugdschaatsen is bedoeld om de schaatstechniek te leren, waarbij het plezier voorop staat. Wedstrijdschaatsen is dan ook nog niet aan de orde. Dat is alleen het geval bij de STG.

Wel wordt op de Jaap Edenbaan ieder jaar in maart een wedstrijd georganiseerd, speciaal voor jeugdschaatsers. Deze wedstrijd is bestemd voor kinderen die het schaatsen al aardig onder de knie hebben en zich graag willen meten met de rest. IJsclub Nooit Gedacht is bij deze wedstrijd altijd vertegenwoordigd met een groep kinderen. Een licentie en wedstrijdabonnement is voor deze wedstrijd niet nodig.

 

Op wat voor type schaats kan een kind het beste beginnen?

Als schaatsvereniging zijn wij gericht op het langebaan- en marathonschaatsen. Dat betekent dat wij op noren schaatsen (dus geen ijshockey of kunstschaatsen).

Wij adviseren voor de beginnende schaatser de stalen noor met een hoge of half-hoge schoen. Deze schaats, ook wel combinoor genoemd geeft extra stevigheid aan de enkels. Met een combinoor kan ieder kind direct meekomen met de groep, succes gegarandeerd!

Combinoor Harde hoge schoenCombinoor Zachte hoge schoenCombinoor zachte halfhoge schoen

 

Na gemiddeld twee jaar is een kind in staat om op noren met een lage schoen te schaatsen. Let daarbij op dat niet alleen de schoen laag is, maar dat ook de afstand tussen de schoen en het ijs klein is. Deze schaatsen heten dan ook niet voor niets 'lage noren'.

Lage Noor

Twijfelt u of uw kind al toe is aan de lage noren, vraag dan advies aan de jeugdleiders van IJsclub Nooit Gedacht. De overstap naar lage noren is zeker even wennen, maar het kind leert er uiteindelijk beter en sneller mee schaatsen.

 

Schaatsspecialist bij uitstek in de regio is Jan van der Hoorn in Ter Aar. Hier kunt u ook schaatsen inruilen en tweedehands schaatsen kopen.

 

Hoe is het vervoer naar de ijsbaan geregeld?

Het vervoer van en naar de ijsbaan in Amsterdam gebeurt met eigen vervoer.  Eventueel kun u zelf afspreken met andere ouders om te carpoolen.

 

Wat zijn de kosten voor een heel schaatsseizoen?

De kosten voor het seizoen 2022-2023 zijn € 92,-. Vanaf begin januari kan er ook een abonnement voor een half seizoen afgesloten worden en dan komen de kosten op €56,50.
Daarbij komt het verplichte lidmaatschap van IJsclub Nooit Gedacht. Kosten hiervan bedragen € 7,-.

Op de ijsbaan is het dragen van een helm en handschoenen verplicht ivm de veiligheid.

Daarnaast is iedereen verplicht een IJNG-cap aan te schaffen, die over de helm gaat. Dit doen wij voor de herkenbaarheid. Deze is meerdere seizoenen te gebruiken en een nieuwe kost € 7,50.

 
 

 

Loginstatus

Zoek in site:

maak dit onzichtbaar
Clubagenda

-- Geen vermeldingen --

 


Ogenblik a.u.b. ...