Nieuws

Eeuwfeest: Eeuwfeest IJsclub Nooit Gedacht in de Groene Venen
   (21-12-2015)

In de Groene Venen is 11 december 2015 aandacht besteed aan het jubileum van IJsclub Nooit Gedacht:

IJsclub Nooit Gedacht werkt aan jubileumboek

Honderd jaar clubgeschiedenis

Op 17 februari 1917 besloten een aantal schaatsliefhebbers uit Wilnis een vereniging op te richten. IJsclub Nooit Gedacht is van plan om het eeuwfeest in 2017 op gepaste wijze te vieren. Dat lijkt nog ver weg, maar een goede voorbereiding kost tijd. Dat geldt zeker voor het samenstellen van een jubileumboek dat de club uit wil brengen. Een speciale werkgroep is aan de slag gegaan met het opdiepen van gegevens over belangrijke gebeurtenissen uit de rijke historie van de club. Zij roepen daarbij ook de hulp in van (oud-)leden en andere schaatsliefhebbers die nog foto’s, krantenknipsels of ander materiaal hebben of die nog mooie verhalen kunnen vertellen over honderd jaar ijsplezier op de Wilnisse Plas of op de ijsbaan aan de Herenweg.

Door PIET van BUUL

Tijdens een gesprek met de werkgroepsleden Coos Brouwer, Jan Berkelaar en Jan Vergunst komen al snel de verhalen op tafel. In die honderd jaar is er nogal wat gebeurd. “We weten wel het een en ander uit documenten die er nog zijn en uit de overlevering van leden,” vertellen de drie.  “Zo is bekend dat in de tijd dat de club werd opgericht de polder, nu de polder Wilnis-Veldzijde met de golfbaan, langs de Padmosweg nog niet drooggelegd was. Daar op de Wilnisse Plas begint de geschiedenis van de ijsclub. Later zijn we verhuisd naar de ijsbaan aan de Herenweg. Daar lag achter de gebouwen van de firma Voorbij het voormalige openluchtzwembad van Wilnis. Dat is nog steeds onze ijsbaan en we hebben er ook ons clubhuis. Helaas hebben we de laatste jaren weinig winters gekend met voldoende vorst om op natuurijs te schaatsen. Wanneer het er nog eens van komt dan zijn we daar dus helemaal klaar voor. Maar daar gaan we niet op zitten wachten. Onze thuisbasis heeft zich inmiddels verlegd naar de Jaap Eden kunstijsbaan in Amsterdam.”  

Opleidingsclub

Hoewel IJsclub Nooit Gedacht van oorsprong een natuurijsclub is, vinden tegenwoordig vrijwel alle activiteiten op kunstijs plaats. Nooit Gedacht is een grote vereniging met ongeveer zevenhonderd leden. “In tegenstelling tot sommige andere schaatsclubs, ligt bij ons het accent sterk op het opleiden van jeugdleden. Ruim honderd jongeren volgen op zaterdag de lessen in Amsterdam. Daarnaast is er een trainingsgroep van ruim tachtig leden die meedoen aan wedstrijden. Een twintigtal leden legt zich voornamelijk toe op het rijden van toertochten die bij voldoende natuurijs gehouden worden. En ook het G-schaatsen krijgt bij ons veel aandacht. Het is een genot om de te zien hoeveel plezier mensen met een beperking aan het schaatsen beleven.”

Het eeuwfeest

Langzaam maar zeker worden de contouren van het eeuwfeest duidelijk. “Onze kracht ligt bij het opleiden van de jeugd. Daarom zal de jeugd via de scholen nadrukkelijk bij het feest betrokken worden. Uiteraard zullen een feestavond en een openbare receptie ook deel uitmaken van de jubileumviering. En de clubkampioenschappen, die we op 11 februari 2017 gaan organiseren staan ook in het teken van ons jubileum.”

Jubileumboek

De leden van de werkgroep, die zich bezighouden met de samenstelling van het jubileumboek roepen de hulp in van eenieder die daaraan op enigerlei wijze zou kunnen bijdragen. “We hebben moeten vaststellen dat er vooral van de beginjaren niet veel in onze archieven is terug te vinden. Vooral van de periode vanaf de oprichting tot aan de jaren zeventig/tachtig ontbreken nog veel gegevens. Zo hebben we niet kunnen achterhalen wie de feitelijke oprichters van de vereniging waren, wie waren er lid in die tijd, welke activiteiten vonden er toen plaats. We zijn dus op zoek naar mensen die daar nog iets van weten, die over gegevens beschikken of die misschien nog oude notulenboeken, programma’s van activiteiten of foto’s hebben. Ook houden we ons aanbevolen voor verhalen uit die tijd en leuke anekdotes. Mensen die ons willen of kunnen helpen kunnen contact opnemen met de werkgroep jubileumboek. Stuur een mailtje naar Jan Berkelaar () of Jan Vergunst (), of raadpleeg de website www.ijsclubnooitgedacht.nl . Men kan ook even langs komen bij de stand van IJsclub Nooit Gedacht tijdens de Nieuwjaarsreceptie op woensdag 6 januari 2016 in De Boei in Vinkeveen.”

 
 

 

Loginstatus

Zoek in site:

maak dit onzichtbaar
Clubagenda

-- Geen vermeldingen --

 


Ogenblik a.u.b. ...