Nieuws

Eeuwfeest: Jeugdschaats-festijn 1 november
   (01-11-2016)

Op 26 oktober 2015 kwamen 3 leden van IJNG bij elkaar om een start te maken voor een jeugdschaats-evenement voor scholen. Dit leidde uiteindelijk tot een uitgewerkt draaiboek van 52 pagina’s waarin de voorbereidingen en het evenement werden beschreven. Nadat vorige week de voorbereidingen worden afgerond en de 80 vrijwilligers op de hoogte waren gebracht van hun taken werd op de maandagavond vooraf een begin gemaakt met de opbouw van de huisjes voor de 11-stedentocht. ‘s Morgens op 1 november om 8 uur stonden de eerste vrijwilligers op de baan om de twee banen in te richten voor de jeugd van de basisscholen uit Wilnis, Vinkeveen en Mijdrecht. De 11-steden stempelposten werden op hun plek gezet zoals de waterpoort van Sneek en de toren van Workum evenals het bruggetje van Bartlehiem. Ondertussen vertrokken de bussen uit de De Ronde Venen richting Utrecht. Daarnaast werd de uitgifte post voor de schaatsen (ca. 320 stuks) ingericht en de twee koek en zopie uitgifte.

   

Toen de bussen en bij de baan aankwamen werden de 430 kinderen van de eerste groep verdeeld in niet schaatsers en zij die al ervaring met skeeleren of schaatsen hadden. Je merkte al aan iedereen dat er lang naar deze dag was uitgekeken en de kinderen konden niet wachten om het ijs op te gaan. Per school werd er door hun begeleiders gezorgd dat de schaatsen aangetrokken werden en werden de groepen opgevangen door de IJsclub Nooit Gedacht jeugdleiders. De schaatsers kregen een aantal rondjes op de 400-meter baan voorgeschoteld waarbij ze elke 5 minuten een stempel van een van de Friese 11-steden konden halen.

           

Na een half uur zag je dat de energie al wat op raakte maar ja dan is de koek en zopie dicht bij en een beker chocomel en een speculaaspop doen dan vaak wonderenIn de ijshal was er voor de minder ervaren schaatser en de beginners een 11-stedenspel opgezet. Op 11 plekken werd een oefening aangeboden door de jeugdleiders waarbij na elke 5 minuten werd gewisseld en natuurlijk werd de oefening ook hier afgestempeld. Na een uur was de stempelkaart vol en de chocomel gedronken. Met een blos van de inspanning en erg moe kwamen de kinderen van het ijs, de schaatsen werden uitgetrokken en de leenschaatsen weer ingeleverd voor de de volgende groep die inmiddels onderweg was naar Utrecht. Alle kinderen werden per school verzameld op de tribunes om te wachten op het vervoer naar school. Toen de bussen met de tweede groep weer bij de ijsbaan waren, en was uitgestapt kon de eerste groep op weg naar huis. Ze kregen in de bus een appel en een envelop met een certificaat, een 11-steden kruisje en een vrijkaartje voor een volgende keer schaatsen op de Vechtse banen.

 

 

De tweede groep kinderen van 420 werd bij aankomst net zo verdeeld in groepen en ook voor hen kon toen het feest beginnen. Voor de tweede groep was het programma gelijk aan dat van de eerste. De organisatie had tussentijds geëvalueerd en hier en daar wat aanpassingen gemaakt, het liep nu nog beter. Ook nu weer een zeer hoog energiegehalte bij scholieren, ouders en vrijwilligers en iedereen had het naar zijn zin. Na een uur was het batterijtje bij velen leeg en werden de schaatsen weer ingeleverd. Voorafgaand aan de terugreis werd er eerst op de tribunes geluncht. In de tussentijd werd door de 80 vrijwilligers het hele circus weer afgebroken en opgeruimd opdat de ijsbaan weer terug kon worden gegeven aan de reguliere schaatsers. Nadat alle 850 kinderen en 170 begeleiders waren vertrokken werd door IJNG aan de vrijwilligers een lunch aangeboden op de goede afloop en de organisatoren en de vrijwilligers door de voorzitter bedankt. Alle meegebrachte spullen stonden weer in de aanhangers en zijn intussen weer opgeslagen in afwachting van hopelijk een gezellig ijswinter.

Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Michael Hartwigsen.

 

Veel kinderen maakten voor de eerste keer kennis met schaatsen en IJNG hoopt dat ze de smaak te pakken hebben gekregen. Er is voor dit seizoen nog plaats bij het jeugdschaatsen, waarbij er iedere zaterdagmiddag een uurtje geschaatst wordt en de kinderen spelenderwijs heel goed leren schaatsen. Klik hier voor meer informatie en het inschrijfformulier.

Dit jeugdschaats-festijn was de tweede activiteit die IJNG dit seizoen in het kader van haar 100-jarig bestaan organiseert en is mogelijk gemaakt door vele sponsoren uit het bedrijfsleven en de verschillende fondsen uit de regio. Eerder kwam het jubileumboek al uit, in februari wordt er een grote wedstrijd voor jong en oud georganiseerd en daarna op 17 februari natuurlijk het jubileumfeest.

 

 


Reacties

-- Reageren? Eerst inloggen --

 
 

 

Loginstatus

Zoek in site:

maak dit onzichtbaar
Clubagenda

-- Geen vermeldingen --

 


Ogenblik a.u.b. ...